Meer economische samenwerking Nederland en Rusland

Nederland en Rusland gaan de economische samenwerking tussen beide landen verder uitbreiden. Dat hebben minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en de Russische vicepremier Zoebkov op 18 mei 2011 afgesproken tijdens een bijeenkomst met Nederlandse en Russische bedrijven Wassenaar.

Kansen voor ondernemers

Verhagen en Zoebkov willen nauwer samenwerken op het gebied van landbouw, energie, transport, innovatie en technologische samenwerking. Juist op deze terreinen zijn er veel kansen voor Nederlandse ondernemers in Rusland. De bewindspersonen spraken verder over het investeringsklimaat, en met name over het justitieel stelsel, de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, en het visa-regime tussen Rusland en de Europese Unie.

Rotterdamse haven

Tijdens de bijeenkomst spraken de haven van Rotterdam en de Russische havenorganisatie Rosmorport af om toe te werken naar een strategisch partnerschap. Dat betekent dat de organisaties gaan samenwerken bij de ontwikkeling van de infrastructuur van de havens in beide landen.

Energie

Verhagen en Zoebkov ondertekenden na afloop een overeenkomst om zich in te spannen voor onderzoek naar energie-efficiency en duurzame energie. Rusland kan op dit gebied forse stappen zetten. Agentschap NL, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van EL&I, en het Russisch Energie Agentschap gaan Nederlandse en Russische universiteiten en kennisinstellingen op deze gebieden aan elkaar koppelen