Nederland geprezen om cultuur- en public diplomacy-beleid

Voormalig VS-ambassadeur in Nederland en hoogleraar culturele diplomatie prof. Cynthia Schneider is onder de indruk van het Nederlandse cultuur- en public diplomacy beleid. Dat vertelde ze tijdens een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, dinsdag in Den Haag.

Minister Rosenthal zei tijdens de ontmoeting belang te hechten aan internetvrijheid, een onderwerp waarop Nederland graag samenwerkt met Canada, de VS en Zweden. Dat is volgens de minister ook de kracht van cultuur; het geeft mensen een stem en draagt bij aan de vrijheid van meningsuiting.

Schneider gaf voorafgaand aan de ontmoeting een lezing bij Buitenlandse Zaken. Daarin bepleitte ze dat regeringen en diplomaten moeten luisteren naar schrijvers, filmers, kunstenaars en bloggers. Cultuur is volgens Schneider namelijk een effectief instrument van het buitenlands beleid.

Zo hebben de VS de Arabische opstand niet goed zien aankomen, doordat ze teveel met regeringen spreken en te weinig luisteren, aldus Schneider. Van belang is niet alleen zelf te twitteren en te facebooken, maar vooral ook tweets en Facebookpagina's te volgen en te lezen.