Ontwerp-beheerplan Deelen vastgesteld en ter inzage

Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft het ontwerp-beheerplan voor het Natura 2000-gebied Deelen vastgesteld. Het college van Gedeputeerde Staten van provincie Fryslân heeft ingestemd met het ontwerp-beheerplan en het voor de particuliere gronden vastgesteld.

Deelen is het eerste Natura 2000-gebied waar het ministerie van EL&I het voortouw in heeft. De bekendmaking is gepubliceerd in de Staatscourant. Het ontwerp-beheerplan ligt ter inzage in de periode van donderdag 19 mei tot en met woensdag 29 juni 2011.

Natura 2000

De natuur houdt niet op bij de grens. Het is onderdeel van een groter geheel. Daarom zijn er door de lidstaten van de Europese Unie regels opgesteld om de natuur te beschermen. De Vogel- en Habitatrichtlijn beschermen Europa’s natuurparels; de Natura 2000-gebieden. Stuk voor stuk gebieden met bijzondere planten en dieren. Ook in Nederland willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt en dat bijzondere soorten verder in aantal afnemen. Nederland heeft 162 Natura 2000-gebieden en vier gebieden op zee aangemeld.

Deelen

Het ontwerp-beheerplan geeft aan voor Deelen (Natura 2000-gebied nummer 14), hoe de doelstellingen zoals vastgelegd in het aanwijzingsbesluit op termijn bereikt kunnen worden en welke maatregelen daarvoor moeten worden genomen. Het plan geeft gebruikers en beheerders inzicht in welke activiteiten zij mogen uitoefenen en waarvoor een eventuele vergunning nodig is. Veel maatregelen zijn niet nieuw, maar borduren voort op bestaande plannen en bestaand beleid.

Deelen, ten noorden van Heerenveen, is één van de verveende gebieden in Fryslân. Het gebied van 514 hectare is na de vervening niet door de landbouw in gebruik genomen, maar als laagveenmoerasgebied blijven bestaan. Het is een doolhof van langgerekte petgaten met daartussen de legakkers waar vroeger de turf op gedroogd werd. Deelen is belangrijk voor bijzondere vogels omdat het een rustplaats biedt en een plek om te foerageren. Het gaat om broedvogels als de roerdomp en de zwarte stern en niet-broedvogels zoals de grote zilverreiger, de kolgans en de smient. Deelen is daarnaast ook van belang voor de gestreepte waterroofkever en de meervleermuis.

Terinzagelegging

Het ontwerp-beheerplan Deelen is in samenhang met het ontwerp-watergebiedsplan Koningsdiep-West van Wetterskip Fryslân ontwikkeld. De ontwerp-plannen geven een totaalbeeld van de toekomstige ontwikkelingen van het gebied en zullen daarom gelijktijdig ter inzage liggen.

De ontwerp-plannen zullen vanaf donderdag 19 mei tot en met woensdag 29 juni 2011 ter inzage liggen. De informatie over het ontwerp-beheerplan staat op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Via deze website is het mogelijk het ontwerp-beheerplan digitaal in te zien en zijn ook het aanwijzingsbesluit Deelen en de inspraakwijzer te downloaden. Bovendien bestaat de mogelijkheid om via deze website een digitale zienswijze in te dienen op het ontwerp-beheerplan Deelen.

Op de website van Wetterskip Fryslân is de informatie te vinden over het ontwerp-watergebiedsplan Koningsdiep-West.