Staatssecretaris Bleker geeft co-mestvergisters meer ruimte

Staatssecretaris Bleker gaat het boeren met een co-mestvergister makkelijker maken om hun vergister rendabel te maken. Er zijn 8 nieuwe producten toegestaan die bij de mest kunnen worden gevoegd om een hogere gasopbrengst te krijgen. Er staan nog zo’n 13 producten op de nominatie om ook goedkeuring te krijgen.

De 8 nieuwe producten zijn onder andere brood- en deegresten, bierborstel (restant dat overblijft in de bierbrouwerij), aardappelpersvezel, bietenpulp en uienpulp. 

Meer reststoffen gebruiken

Daarnaast gaat staatssecretaris Bleker nieuwe regels maken waardoor het voor boeren met een co-mestvergister mogelijk wordt om (rest)producten zelf te testen op veiligheid en zuiverheid zodat die – onder voorwaarden – ook in de vergister kunnen. Daarmee wordt het mogelijk om veel meer reststoffen te gebruiken in de co-vergisters.

100 co-mestvergisters

Zo’n 100 boeren hebben nu een co-mestvergister. Die levert biogas, electriciteit en warmte. Er wordt in Nederland al netto 470 miljoen kWh opgewekt door het vergisten van mest. Het vergistingsproces verbetert als naast mest ook andere natuurlijke producten worden toegevoegd, zoals resten uit de voedingsindustrie. Op die manier wordt er ook nuttig gebruik gemaakt van afval. Het toegevoegde product mag geen schadelijke stoffen opleveren in het eindproduct. Het mengsel wordt namelijk na vergisting gebruikt als meststof op het land. Vandaar dat daar strenge regels voor zijn.