Subsidie aan stichting stopgezet; geen resultaat terugkeer ex-asielzoekers

Bij het laten terugkeren van ex-asielzoekers naar hun land van herkomst met steun in de vorm van scholing of werk in eigen land, heeft de Stichting Duurzame Terugkeer (SDT) te weinig resultaten geboekt. Minister Leers (Immigratie en Asiel) en staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken) hebben de subsidie aan de stichting daarom stopgezet. Wel willen zij ex-asielzoekers blijven steunen als die een nieuwe toekomst in hun land van herkomst willen opbouwen. Dit schrijven Leers en Knapen aan de Tweede Kamer.

Via de stichting konden ex-asielzoekers hulp in hun land van herkomst krijgen als scholing, bemiddeling naar werk of hulp bij het opzetten van een eigen bedrijf. De gedachte was om ex-asielzoekers zo een nieuwe start en een goede toekomst in hun eigen land te bieden. De activiteiten van de stichting hadden een aanvulling moeten zijn op het bestaande werk van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV, onderdeel van BZK) en van de onafhankelijke Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De stichting is in februari vorig jaar van start gegaan met een proef voor twee jaar en een subsidie van ongeveer 4,5 miljoen voor het eerste jaar. Afgesproken was na één jaar te bekijken of de activiteiten succes zouden hebben. Dat blijkt nu niet het geval te zijn: er zijn niet of nauwelijks extra ex-asielzoekers naar hun land teruggekeerd. De activiteiten van de stichting leveren dus geen extra resultaat op.

Daarnaast waren er organisatorische problemen binnen de stichting, waarin negen maatschappelijke organisaties samenwerkten.

Leers en Knapen laten het idee niet los om ex-asielzoekers met steun vanuit Nederland een nieuwe start in hun eigen land te bieden. Dat kan hun vertrek uit Nederland stimuleren. Bovendien is het veel goedkoper dan langdurige opvang in Nederland of het werk van de overheid om mensen vrijwillig of gedwongen te laten vertrekken.

De bewindslieden willen de organisaties uit de Stichting Duurzame Terugkeer betrekken bij plannen om de terugkeer van ex-asielzoekers en andere vreemdelingen te stimuleren.