F-16's door geluidsbarriere bij onderscheppen vliegtuig

Twee F-16-jachtvliegtuigen van Vliegbasis Volkel zijn vanmiddag boven Soesterberg met luide knallen door de geluidsbarrière gegaan. Zij waren in opdracht van het militair gevechts- en verkeersleidingscentrum in Nieuw Milligen opgestegen om een vliegtuig te onderscheppen, waarmee het radiocontact plotseling was verbroken.

Boven Leeuwarden wisten de jachtvliegers, na handgebaren, het contact met de piloten van het verkeerstoestel te herstellen. De F-16's begeleidden het vliegtuig, dat onderweg was naar Stockholm, vervolgens tot Duits verantwoordingsgebied.

Quick Reaction Alert
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s van de Koninklijke Luchtmacht binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.