Vergoeding voor eten asielzoekers aangepast aan gezinsgrootte

Asielzoekers in grote gezinnen krijgen sinds 1 april 2011 iets minder geld voor hun eten. Het kopen en koken van eten voor een groter gezin is namelijk per persoon goedkoper dan voor één of twee personen. De vergoeding voor eten is aangepast aan de richtlijnen van het NIBUD. Nieuw is dat het zakgeld voor kleding en persoonlijke verzorging voor iedereen gelijk is.

Dat staat in een brief van minister Leers (Immigratie en Asiel) aan de Tweede Kamer.

Tot nu toe krijgen mensen in een asielzoekerscentrum 57 euro zakgeld per week per volwassene, 43 euro per week per kind tot 18 jaar en 36 euro per week per kind tot 11 jaar. Deze bedragen gelden als de asielzoekers zelf voor hun eten zorgen.

In de nieuwe regeling is er een onderscheid tussen de vergoeding voor eten en voor overige kosten (kleding en persoonlijke verzorging). De vergoeding voor eten is aangepast aan de grootte van het gezin. Voor de overige kosten krijgt iedereen een vergoeding van 13 euro per persoon per week.

Voor volwassen asielzoekers die alleen of met z'n tweeën zijn, is er niks veranderd. Zij houden 57 euro per week: 44 euro voor hun eten en 13 euro voor overige kosten.

Grotere gezinnen houden hun zakgeld van 13 euro per persoon voor overige kosten, maar hun vergoeding voor eten is iets omlaag gegaan. De vergoeding voor eten volgt de normen van het NIBUD; daaruit blijkt dat het kopen en koken van eten voor een groter gezin relatief goedkoper is. Een gezin van twee volwassenen en twee kinderen ging er 39 euro per week op achteruit. Een gezin van twee volwassenen en zes kinderen krijgt 66 euro per week minder.