Speech van de minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, bij het bezoek aan Strijp S

De ontwikkeling van Eindhoven profiteert van de vereenvoudigde regels in de Crisis- en herstelwet. Dat zei minister Schultz van Haegen op 23 mei tijdens een bezoek aan Strijp S, het gebied met Philips-panden dat wordt omgetoverd tot een bruisende stadswijk. Ondernemers, bewoners, investeerders en kunstenaars kunnen hun plannen sneller en lucratiever realiseren dankzij de mogelijkheden die de Crisis- en herstelwet biedt. Die wet maakt onder meer een flexibel gebruik van gebouwen gemakkelijker.

Interessant om hier rond te kijken in Strijp S.
Waar eens bakeliet werd gemaakt, worden nu creatieve concepten uitgebroed.
Waar vroeger perslucht werd opgewekt, worden binnenkort de heerlijkste happen bereid.
Waar eens beeldbuizen van de band rolden, vinden nu steeds meer mensen een thuis.

Een fabrieksterrein van Philips uit de jaren twintig van de vorige eeuw, krijgt een nieuw leven dat helemaal past in onze tijd.
Geen openluchtmuseum, maar een dynamisch onderdeel van de stad. Sommige gebouwen en straten zijn al fantastisch, andere moeten nog vorm krijgen.
Strijp S laat zien hoe een stadsdeel kan transformeren.
En ‘the place to be’ kan blijven.
Ook als de wereld verandert en nieuwe eisen gaat stellen.

Eindhoven is van grote betekenis voor de Nederlandse economie.
Ik vind het belangrijk dat nieuwe ontwikkelingen en innovatie hier een kans krijgen.
Ook in deze tijd, waarin de crisis diepe sporen nalaat.

Die crisis gaat noch aan Eindhoven noch aan Strijp S voorbij.
Het is duidelijk dat de hoge ambities die er waren in 2004 - toen de ontwikkeling van Strijp S begon - niet eenvoudig te realiseren zijn.
Realisme en nuchterheid zijn nodig.
Flexibiliteit ook.
Zonder hechte samenwerking met de markt kan het niet.
Alle betrokken partijen zijn daar goed van doordrongen.

Het rijk helpt om van Strijp S een succes te maken.
Dat doen we vooral door de regels zo eenvoudig mogelijk te maken en obstakels uit de weg te ruimen.

Een van onze belangrijkste wapens in die strijd is de Crisis- en herstelwet.
Daarmee schuiven we procedures in elkaar en maken we vergunningen eenvoudiger.
De Crisis- en herstelwet werkt, en daarom maken we hem permanent.

Eindhoven maakt gebruik van diverse regelingen uit de wet om Strijp S uit de startblokken te krijgen. Daarmee wordt op vier fronten winst geboekt.

Ten eerste tijdwinst voor de gebruikers van de panden hier.
De gebouwen zullen in de loop der jaren regelmatig van bestemming wisselen. Dat past bij de flexibiliteit die dit gebied kenmerkt. Soms wordt er gewerkt, dan weer gewoond, dan weer gestudeerd, dan weer geëxposeerd.
Het wisselen van functie is een lang proces dat minstens een half jaar duurt. Met de Crisis- en herstelwet verkorten we die procedure tot 8 weken. Zo kunnen nieuwe gebruikers dus vele maanden sneller ‘hun ding doen’.

Ten tweede economische winst voor de gebruikers en investeerders.
Bij de verhuur van rijksmonumenten – en daar zijn er hier nogal wat van – moet soms worden afgeweken van het bestemmingsplan. Zo’n afwijkende bestemming wordt dan voor maximaal vijf jaar toegekend. Dat is voor veel geïnteresseerden te kort om hun investering rendabel te maken.
Via de Crisis- en herstelwet rekken we die termijn op naar 15 jaar. Dat verlaagt de drempel om hier te investeren en levert direct inkomsten op.

Ten derde milieuwinst.
U heeft hier te maken met een omvangrijke bodemsanering. Tegelijkertijd wilt u energie in de vorm van warmte en koude opslaan in de bodem en benutten voor het verwarmen of koelen van gebouwen.
Rijk en gemeente trekken hierbij al een aantal jaren samen op. Voor de warmte-koude-opslag kreeg u vorig jaar nog subsidie in het kader van het innovatieprogramma Mooi Nederland.
De Wet Bodembescherming stelt strenge eisen aan ingrepen in de bodem en beperkt de mogelijkheden voor maatwerk. Via de Crisis- en herstelwet is het mogelijk voor dit specifieke gebied slimme oplossingen te creëren. Zoals het combineren van warmte-koude-opslag met het reinigen van de bodem met micro-organismen. En het laten meeliften van de sanering met concrete ontwikkelingsprojecten. Zo kunnen we sneller en efficiënter milieuwinst boeken.

Ten vierde winst aan kennis en ervaringen. Er wordt hier in Eindhoven volop geëxperimenteerd met de mogelijkheden van de Crisis- en herstelwet. Van die ervaringen leren wij ook weer, zodat we nog beter kunnen doorpakken met het versnellen en vereenvoudigen van procedures.

Vier keer winst dus.

Ik wens iedereen die zijn schouders onder Strijp S zet heel veel succes. Bewoners, ondernemers, investeerders, kunstenaars, bestuurders, energiebedrijven.
Het licht blijft helder branden in Strijp S!
Met vereende krachten gaat het ons lukken hier iets heel bijzonders te creëren.