Groot pakket maatregelen voor de financiële markten

Versterking van de interne governance bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) en een geschiktheidseis voor bestuurders en commissarissen in de financiële sector. Dit zijn onderdelen van een pakket van zeven wetsvoorstellen op het terrein van de financiële markten dat minister de Jager van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden.

De deskundigheidseis wordt vervangen door de geschiktheidseis. Daarbij worden elementen als kennis, ervaring, vaardigheden en professioneel gedrag meegewogen. Dit voorstel is conform een van de aanbevelingen van de Commissie Scheltema.

Daarnaast wordt voorgesteld een vetorecht in te voeren voor de AFM en DNB bij de geschiktheidstoets- en betrouwbaarheidstoets. Mocht een van de toezichthouders twijfelen over de betrouwbaarheid of geschiktheid van een sleutelfunctionaris bij een financiële instelling dan is dit oordeel van doorslaggevend belang. Hiermee wil minister De Jager bevorderen dat er eenduidige oordelen geveld worden.

In het wetsvoorstel versterking governance van de AFM en DNB wordt de wettelijke taak van de Raad van Commissarissen van DNB en de Raad van Toezicht van de AFM verbreed en krijgt de minister van Financiën de bevoegdheid om in bepaalde gevallen beleidsregels voor de taakuitoefening van de toezichthouder vast te stellen. Ook wordt bij DNB de functie van voorzitter Toezicht geïntroduceerd. Op deze manier wordt een duidelijk primair aanspreekpunt gecreëerd voor onderwerpen die betrekking hebben op toezichttaken.

Andere wetsvoorstellen uit dit pakket zijn:

  • De Wijzigingswet financiële markten 2012;  
  • Het Wetsvoorstel inzake de introductie van een meldingsplicht voor cash settled instrumenten;
  • De Wet financiële markten BES;
  • De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme BES en
  • De implementatie van richtlijn CRD II (Kapitaaleisenrichtlijn).

Documenten