Nederland wil dat EU-landen afspraken over ontwikkelingshulp nakomen

Om de lasten eerlijker te verdelen, moeten alle EU-lidstaten - zoals afgesproken - minstens 0,7% van hun Bruto Nationaal Inkomen besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Dat zei staatssecretaris Knapen vandaag tijdens een bijeenkomst van EU-ministers voor ontwikkelingssamenwerking.

Knapen zei ook dat vooral de kwaliteit van ontwikkelingssamenwerking belangrijk is, niet alleen de kwantiteit. De staatssecretaris complimenteerde verder de Europese Commissie met de beantwoording van kritiek in twee recente "Open Europe-rapporten". Niettemin blijft hervorming van de EU-ontwikkelingssamenwerking ten dele noodzakelijk.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over het belang van aandacht voor water bij de ontwikkeling van landen. Meer aandacht voor water is positief, maar het moet wel aansluiten op de door Nederland gewenste focus van Commissiehulp op energie, infrastructuur en landbouw.

De Europese Unie (Commissie en lidstaten tezamen) besteedden in 2010 53,8 miljard euro aan ontwikkelingssamenwerking. Daarmee is de EU wereldwijd de grootste hulpdonor.