Rutte: arrestatie Mladic belangrijk moment

De arrestatie van oud-generaal Mladic laat volgens minister-president Rutte zien 'dat je in de wereld niet wegkomt met vreselijke misdaden'. 'Het recht zal zegevieren', zegt hij in een eerste reactie.

Mladic is op donderdagochtend 26 mei 2011 gearresteerd in Servië. Dat heeft de Servische president Tadic bevestigd tijdens een persconferentie. De oud-generaal is bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag aangeklaagd voor onder meer genocide na de val van Srebrenica in 1995.

'Hij was tijdens de oorlog in Joegoslavië verantwoordelijk voor de meest afschuwelijke misdaden, waaronder natuurlijk de volkerenmoord in Srebrenica. Zijn arrestatie betekent dat Mladic zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. Het is een zege voor het internationale recht'', aldus Rutte.

Ook voor Nederland is dit een bijzondere dag, zei de minister-president. 'De beelden uit Srebrenica staan in ons nationale geheugen gegrift. Ik denk daarom ook behalve aan de slachtoffers en nabestaanden uit Srebrenica, aan de mannen en vrouwen van Dutchbat.'

Servië stap richting EU

Volgens Minister Rosenthal (BZ) zet Servië met de arrestatie van Mladic een stap vooruit in de richting van toetreding tot de Europese Unie. Nederland heeft altijd gepleit voor volledige samenwerking van Servië met het Joegoslavië-tribunaal als voorwaarde voor stappen in het EU-traject.

Op 6 juni 2011 wordt het rapport van de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Brammertz, aan de Veiligheidsraad voorgelegd. Half oktober komt de Europese Commissie met een advies. Op basis daarvan kan worden beslist over eventuele volgende stappen voor Servië.