Marineschepen bewaken zuidgrens Europa

De mijnenjagers Hr. Ms. Zierikzee en Hr. Ms. Middelburg bewaken sinds vanochtend de zuidgrens van Spanje. De grensbewakingsoperatie, om illegale migratiestromen uit Afrika tegen te gaan, valt onder het Europees agentschap Frontex.

Samen met de mijnenjager Hr. Ms. Willemstad en het torpedowerkschip Hr. Ms. Mercuur rouleren de schepen tot 1 juli in het zeegebied tussen Spanje, Marokko en Algerije. Daar richten de marineschepen zich op het detecteren, volgen en rapporteren van bootjes met illegale migranten. De Nederlandse schepen voeren zelf geen onderscheppingen uit. Dit gebeurt door de Spaanse autoriteiten.

Frontex

De grenslanden van de Europese Unie kampen met een grote instroom van illegale migranten, vooral uit Afrika. De Europese Unie heeft toegezegd om de aanpak hiervan niet over te laten aan de grenslanden, maar gezamenlijk hiertegen op te treden. Daarom is in 2004 het Frontex (frontière extérieures) opgericht. De belangrijkste taak van dit agentschap is het versterken van de Europese grenscontroles. Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het agentschap, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten van de marechaussee.