Veertig miljoen euro voor duurzame en innovatieve landbouw

Staatssecretaris Henk Bleker trekt in 2012 en 2013 elk jaar bijna 40 miljoen euro uit voor o.a. duurzame stallen, precisielandbouw en risicofondsen voor dier- en plantenziekten. Daarmee zet hij een belangrijke stap op weg naar de veranderingen die Nederland nastreeft in het Europees landbouwbeleid: doelgerichte beloning van boeren die werk maken van het versterken van concurrentiekracht, duurzaamheid en innovatie. 

Staatssecretaris Bleker: “Als je boeren direct beloont voor extra inspanningen op het gebied van diergezondheid, biodiversiteit of beheer van het landschap, investeer je in de toekomst. Nu investeren in duurzaamheid en innovatie is beste manier om onze landbouwsector te versterken. Dat is ook de reden dat het Nederlandse kabinet binnen een sobere totale EU-begroting streeft naar een nominaal stabiel landbouwbudget.”
De veertig miljoen euro komt uit het bestaande budget voor het Europees landbouwbeleid, maar wordt nu doelgerichter ingezet dan voorheen.

Precisielandbouw

Nieuw in het pakket maatregelen is een regeling voor de stimulering van precisielandbouw in de akkerbouw. Het gaat dan om op het juiste moment en op de juiste plek precies genoeg bemesten of het optimale gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De huidige experimenten met precisielandbouw laten zien dat er nog veel te winnen is voor het milieu door niet méér mest of bestrijdingsmiddelen te gebruiken dan nodig is. “Dat is winst voor het milieu en het bespaart uiteindelijk geld. Investeren in precisielandbouw is daarom investeren in de toekomst”, aldus Bleker.

Risicoverzekeringen en duurzame stallen

Staatssecretaris Bleker gaat verder risicoverzekeringen ondersteunen die de vervolgschade van bijvoorbeeld dierziekten en quarantaine maatregelen bij plantenziekten kunnen dekken. “De introductie van dit soort verzekeringen vergt een tijdelijke stimulans van de overheid, zodat zij uiteindelijk commercieel zelfstandig kunnen draaien. Daar kan het Europees landbouwbeleid bij helpen.”

Er is grote belangstelling voor de bouw van milieu- en welzijnvriendelijke stallen. Daarom breidt staatssecretaris Bleker de subsidieregeling voor duurzame stallen flink uit.

GLB naar 2014

Nederland wil het Europees landbouwbeleid (GLB) vanaf 2014 meer te richten op het versterken van concurrentiekracht, duurzaamheid en innovatie. Staatssecretaris Bleker: “Ook in 2012 en 2013 zijn er mogelijkheden om binnen het Europees landbouwbeleid meer geld vrij te maken voor concurrentiekracht, duurzaamheid en innovatie. Van die mogelijkheid maak ik nu ook gebruik.”