Knapen: Wij laten Democratische Republiek Congo niet vallen

De Democratische Republiek Congo verdwijnt van de lijst met landen waar Nederland bilaterale ontwikkelingsrelatie mee heeft. Maar dat betekent niet dat Nederland de DRC laat vallen.

Dat zei staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) tijdens een overleg met de Tweede Kamer over het nieuwe OS-beleid. Met dat beleid kiest het kabinet ervoor om zich te focussen op vijftien landen en vier thema's waar Nederland goed in is: veiligheid en rechtsorde, watermanagement, voedselzekerheid en seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

De lijst is zorgvuldig tot stand gekomen, vertelde de staatssecretaris. Hij sprak zijn sympathie uit voor de zorgen van de Tweede Kamer, maar benadrukte dat Nederland betrokken blijft via de NGO's en andere kanalen. Voor de DRC speelde onder meer een rol dat de overheid niet de politieke wil heeft om geld goed te besteden en dat de onderlinge samenwerking met een aantal belangrijke donorlanden niet goed liep. Nederland geeft om die reden nu ook al 20 van de ongeveer 25 miljoen euro voor het land via bijvoorbeeld de VN, NGO's  of fondsen die samen met gelijkgezinde donoren bestaan. De Nederlandse projecten die zijn gericht op de positie van vrouwen, tegen verkrachtingen of de regionale programma's, zoals die gericht tegen de illegale strijd tegen handel in illegale grondstoffen kunnen doorgaan. ,,We hebben zorgvuldig gekeken, want de regio is een kwetsbaar, belangrijk gebied, zei Knapen. Ook voor andere regio's zoals Midden Amerika, de Arabische regio en de Hoorn van Afrika komt er regionaal beleid. Vergelijkbare zorgvuldige overwegingen zijn voor alle landen gemaakt.