Minister Rosenthal ontmoet zijn Egyptische collega Dr Nabil ElAraby

Minister Rosenthal heeft zaterdag een ontmoeting gehad met zijn Egyptische collega Dr Nabil ElAraby. Ze bespraken de ontwikkelingen in Egypte en die in het hele Midden-Oosten.

Rosenthal  sprak zijn steun uit voor de Egyptische overgangsregering en het transitieproces. Rosenthal benadrukte dat Nederland zich inspant om de Europese markt te openen voor landbouwproducten uit de Arabische wereld. De minister vindt economische hervormingen, naast versterking van de rechtstaat, eerbiediging van de mensenrechten en democratische hervormingen, een van de basisvoorwaarden om de omwenteling te laten slagen.

In dat kader bespraken de bewindslieden ook de situatie van religieuze minderheden in Egypte, met name die van de Kopten, die te kampen hebben met tegen hen gericht geweld. De ministers vinden het verder de hoogste tijd om vooruitgang te boeken in het vredeproces rond Israel.

Minister Rosenthal feliciteerde ElAraby met zijn benoeming tot Secretaris-Generaal van de Arabische Liga, en hoopt ook in die functie vruchtbaar met zijn Egytische collega te kunnen samenwerken.