Koningin Beatrix slaat Herdenkingsmunt ‘100 jaar Muntgebouw’

Hare Majesteit de Koningin verrichtte vandaag de Eerste Slag van de Herdenkingsmunt ‘100 jaar Muntgebouw’. Minister van Financiën Jan Kees de Jager trad daarbij op als gastheer. De bijzondere en innovatieve munt wordt geslagen ter ere van het 100-jarig bestaan van het historische muntgebouw in Utrecht, waar de Koninklijke Nederlandse Munt is gevestigd.

Met de Eerste Slag van de herdenkingsmunt is de cirkel rond. Honderd jaar geleden verzorgde Koningin Wilhelmina de Eerste Slag van een Gouden Tientje. Deze munt werd destijds geslagen ter gelegenheid van de feestelijke opening van het muntgebouw. Aansluitend op de Eerste Slag organiseerde de Koninklijke Nederlandse Munt een bijeenkomst over de toekomst van het geldsysteem.

De Herdenkingsmunt ‘100 jaar Muntgebouw’ is ontworpen door Juan José Sánchez Castaño, modelleur bij de Koninklijke Nederlandse Munt. Tal van details en symbolische verwijzingen zijn in de herdenkingsmunt verwerkt. Voor de portretzijde koos Castaño voor een afbeelding van koningin Beatrix waarbij zij iets naar links kijkt. De naam van de koningin op de munt is gedecoreerd met een bloemenlijst, die te vinden is in de oude muntmeesterkamer. Hier wordt de Koningin bij haar bezoeken aan de munt ontvangen. De themazijde staat in het teken van de modernistische architectuur van het muntgebouw. Centraal in het ontwerp staat een oude pers, een duidelijk symbool naar oude munttechnieken die de verbinding vormt met het verleden. Ter illustratie van de technische mogelijkheden plaatste Castaño ook een QR-code (tweedimensionale streepjescode) op de herdenkingsmunt.

De 5 euro circulatiemunt van 100 jaar Muntgebouw is te bestellen via www.knm.nl. Deze herdenkingsmunt is niet verkrijgbaar op het postkantoor. Naast deze 5 euro circulatiemunt verschijnt er ook een zilveren 5-euromunt en een gouden 10 euromunt.