Geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen eten

Minister Schippers van VWS adviseert voorlopig geen rauwe rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen te eten.

In Frankrijk zijn deze groenten uit de handel gehaald. Dit gebeurde nadat in de omgeving van Bordeaux mensen de STEC (EHEC) bacterie O104:H4 hebben opgelopen van hetzelfde type dat in Duitsland tientallen slachtoffers heeft gemaakt. Frankrijk vermoedt dat de zaden van deze kiemgroenten de oorsprong van de besmetting zijn.

Contact met huisarts

Consumenten die rauwe kiemgroenten hebben gegeten, wordt aangeraden bij de eerste tekenen van diarree contact op te nemen met de huisarts. Dat geldt ook voor mensen die in horecagelegenheden dergelijke groenten op hun bord hebben gehad.

Onderzoek nVWA

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) onderzoekt nu of de zaden van rucolakiemen, mosterdkiemen en fenegriekkiemen ook in Nederland zijn gebruikt. Ook wordt de consument geadviseerd de zaden van deze kiemgroenten niet zelf te zaaien en dan te eten.

In Nederland geen EHEC

In Nederland is deze gevaarlijke bacterie nog niet aangetroffen. Wel heeft de nVWA bij twee telers rode bietenkiemen aangetroffen die verontreinigd zijn met een ander type van de STEC-bacterie. Hierbij gaat het niet om het type O104 .De producten van deze telers zijn uit de handel gehaald. De monsters van de rode bietenkiemen zijn voor verdere analyse naar gespecialiseerde laboratoria in Italië en Denemarken gestuurd. In Nederland bleek het niet mogelijk het exacte type te achterhalen. De nVWA blijft monsters nemen van groenten bij telers en de detailhandel.

De STEC (EHEC) bacterie kan worden gedood door groente minimaal 30 seconden te verhitten tot een temperatuur boven de 70 graden Celsius. Afspoelen onder de hete kraan is niet voldoende.