Brigades krijgen spilfunctie in regio

De Regionaal Militaire Commando's Noord, West en Zuid zijn met ingang van vandaag opgeheven. De inzet van militairen bij binnenlandse calamiteiten wordt voortaan gecoördineerd vanuit de 3 brigades van de landmacht.

Het voordeel is dat die hoofdzakelijk ook zelf de militairen leveren. Ook vormen de brigades nu het eerste aanspreekpunt voor alle burgers met vragen over militaire bedrijvigheid in de regio, zoals oefeningen.

Naast de taken van de Regionaal Militaire Commando’s (RMC’s) zijn ook de commandanten met enkele staffunctionarissen en bataljons van het Korps Nationale Reserve ingelijfd bij de brigades.

Regio’s
De regio’s zijn als volgt verdeeld:

  • 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte heeft de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland als gezagsgebied overgenomen van RMC Noord;
  • 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen heeft de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland overgenomen van RMC West;
  • 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot heeft de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg overgenomen van RMC Zuid.