Laagdrempelige vertrouwenslijn afpersing biedt anonimiteit voor ondernemers

Vandaag opent staatssecretaris Teeven de landelijke vertrouwenslijn afpersing. De vertrouwenslijn heeft tot doel slachtoffers ertoe te bewegen naar buiten te treden, zodat de afpersing beëindigd kan worden. Op het nummer 06 22 96 27 71 kunnen slachtoffers van afpersing vanaf vandaag terecht met hun verhaal. De vertrouwenslijn is voor ondernemers, is onafhankelijk en de anonimiteit van de bellers is gewaarborgd. 

Staatssecretaris Teeven opent de landelijke vertrouwenslijn afpersing.

Afpersing is een lastig te bestrijden delict. Uit onderzoek blijkt dat 0,14% tot 1% van de bedrijven jaarlijks slachtoffer is van afpersing. Toch komen gemiddeld slechts tachtig afpersingszaken per jaar ter kennis van politie en justitie. Angst voor represailles, imagoschade en andere bedrijfseconomische motieven, gevoelens van schaamte en onmacht, gebrek aan vertrouwen in de politie zijn onder meer redenen waarom de aangiftebereid bij afpersing laag is. 

Voor een goede aanpak van afpersing is het primair van belang dat slachtoffers hiermee naar buiten durven te treden, zodat uiteindelijk politie en justitie zicht krijgen op het delict, kunnen ingrijpen en het slachtoffer goede ondersteuning in dit proces kunnen bieden.  

De vertrouwenslijn 06 22 96 27 71 moet een luisterend oor bieden voor afgeperste ondernemers en hen met raad en daad bij te staan. Als de ondernemer later besluit toch aangifte te doen, biedt de vertrouwenspersoon ondersteuning en draagt zo nodig zorg voor de contacten met de politie. De vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van politie of justitie, waardoor de drempel voor slachtoffers om naar buiten te treden lager is.