Nederland en Colombia lanceren Water Partnership

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen gaan in Colombia aan de slag om nieuwe overstromingen te voorkomen. Daartoe lanceerden Nederland en Colombia deze week het Colombia Netherlands Water Partnership. Het Partnership is een stap in de ontwikkeling van de relatie met Colombia van noodhulp en ontwikkelingssamenwerking naar handel.

Knapen is verheugd met de nieuwe samenwerking. "Dit illustreert goed hoe ontwikkelingssamenwerking kan leiden tot een relatie gebaseerd op economische samenwerking", aldus de staatssecretaris. "Zeker op het thema water heeft Nederland iets te bieden. Zo profiteren Colombia en Nederland allebei van de goede relaties die we over de jaren hebben opgebouwd."

Colombia heeft te leiden onder enorme overstromingen. Daarbij zijn al ruim twee miljoen Colombianen hun huis of baan verloren. De Colombiaanse president Santos heeft Nederland gevraagd expertise te leveren om dit soort rampen in de toekomst te voorkomen.

Nederland heeft aanzien binnen de Colombiaanse watersector, mede dankzij de jarenlange ontwikkelingssamenwerking op milieugebied. Al in de jaren zeventig financierde Nederland een aantal studies op het gebied van watermanagement in Colombia. De aanbevelingen daarvan werden om allerlei redenen niet of ten dele uitgevoerd, maar nu heeft de Colombiaanse regering aangegeven dit alsnog te willen doen.

President Santos en de Nederlandse klimaatambassadeur Hugo von Meijenfeldt ondertekenden het Partnership tijdens een tweedaagse conferentie in Bogotá. Tijdens de conferentie worden ook de mogelijkheden voor verdere samenwerking met Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden verkend.