Nederland leidt werkgroep over democratisering in Tunesië

Nederland en Slowijkije gaan een werkgroep leiden die steun geeft aan het democratische transitieproces in Tunesië. De werkgroep is onderdeel van de Community of Democracies, een netwerk van ruim honderd landen die zich inzetten voor democratisering in eigen land, hun regio en wereldwijd.

Minister Rosenthal zei dit op een ministeriële conferentie van dit netwerk in Vilnius. Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, bedankte Nederland expliciet voor het initiatief inzake Tunesië.

Rosenthal: "We gaan ons richten op drie punten: vrije en eerlijke verkiezingen. Het bevorderen van de rechtstaat en mensenrechten. En banen, vooral voor jongeren en vrouwen. Wat daarbij helpt is de verdere openstelling van EU-grenzen voor producten uit de Arabische regio." Rosenthal pleit al langer voor betere markttoegang hiervan.

Basis voor de werkgroep is een actieplan dat door Tunesië wordt opgesteld. Het maatschappelijk middenveld en niet-gouvernementele organisaties zullen een belangrijke rol krijgen.

De werkgroep past goed in de plannen voor steun aan de Arabische regio die minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen vorige week toelichtten aan de Tweede Kamer.