Rosenthal bespreekt terrorisme, handel, mensenrechten en regionale situatie met Indiase ambtsgenoot

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken bracht dinsdag 5 juli een bezoek aan zijn collega Somanahalli Mallaiah Krishna in New Delhi. Hij besprak met zijn ambtgenoot bilaterale zaken, waaronder versterking van de handelsrelatie, culturele samenwerking, mensenrechten en regionale aangelegenheden, inclusief Afghanistan.

Ook is afgesproken om te komen tot nauwere samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. Nederland en India willen op dat punt meer informatie delen. Ook heeft Rosenthal Indiase veiligheidsfunctionarissen uitgenodigd de beveiliging van luchthaven Schiphol te komen bestuderen. Voorts willen beide landen meer samenwerken in de strijd tegen piraterij.

Ook op economisch gebied zijn er mogelijkheden de banden aan te halen. Nederland is de vijfde investeerder in India en de onderlinge handel is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. Toch bieden voor Nederland de infrastructuur en logistiek, watermanagement en communicatietechniek nog volop investeringsmogelijkheden, zo zei de Indiase minister Krishna.

Nederland is voorstander van een vrijhandelsakkoord tussen de EU en India. Dat zou veel kansen moeten bieden voor bedrijven aan beide zijden. De minister constateerde dat er op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen flinke vorderingen zijn gemaakt in India.

Rosenthal sprak met zijn Indiase collega tot slot over mensenrechten. De minister kaartte onder meer de ILO-pijlers (sociale bescherming, werkgelegenheid, sociale dialoog en fundamentele arbeidsrechten) aan, en mede in dat kader kinderarbeid, vrouwenrechten, de positie van seksuele minderheden en van vakbonden.

Rosenthal uitte waardering voor de totstandkoming van de Right to Education Act (april 2010) en het feit dat steeds meer kinderen nu naar school gaan in plaats van te werken. Krishna had ‘goede nota’ genomen van diens woorden, zo vertelde de minister.