Acta onderhandelingen afgerond

De onderhandelingen over Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) zijn afgerond en het verdrag staat open ter ondertekening. Dat schrijven minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie (V&J) aan de Tweede Kamer.

In de brief lichten de bewindspersonen het doel, het verloop van de onderhandelingen en de inhoud van ACTA toe. Ook wordt verslag gedaan van de internetconsultatie die over het ontwerp-verdrag gehouden is.

Internationale afspraken tegen namaak en piraterij

ACTA bevat internationale afspraken op het gebied van handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Hiermee kan namaak en piraterij effectief worden bestreden. Aan de onderhandelingen namen Japan, de VS, Australië, Canada, de 27 lidstaten van de EU en de Europese Commissie, Marokko, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Zwitserland deel.

Goedkeuring

Het verdrag wordt via een goedkeuringswet voorgelegd aan de Tweede en Eerste Kamer. Pas als beide Kamers akkoord zijn, kan Nederland tot het verdrag toetreden.