Agrofood- en tuinbouwsector in innovatietop

Nederland scoort zeer goed op het gebied van innovatie in de topsectoren Agrofood en Tuinbouw. Alleen de Verenigde Staten, Duitsland en Japan vragen in deze sectoren meer octrooien aan. Dit blijkt uit onderzoek van NL Octrooicentrum naar de octrooipositie van de negen topsectoren.

Innovatieve activiteit

De topsectoren vertegenwoordigen sectoren waarin Nederland wereldwijd sterk is. Overheid, bedrijfsleven en kenniswereld werken samen aan nieuw beleid om de positie van deze sectoren te verbeteren. Octrooien geven een goed beeld van de innovatieve activiteit van een land, branche en/of organisatie in een bepaalde technologie. Dat maakt octrooi-informatie uitermate geschikt om de effecten van innovatiebeleid te meten.

Octrooiaanvragen

Uit het onderzoek van NL Octrooicentrum blijkt dat Nederland zeer goed scoort bij innovatie in de topsectoren Agrofood en Tuinbouw. Nederland is verantwoordelijk voor bijna 9% van alle octrooiaanvragen die wereldwijd worden ingediend op het gebied van voeding. In de topsector Tuinbouw is het aandeel van Nederland meer dan 6%.

MKB'ers

In de topsector Agrofood dankt Nederland de uitstekende positie aan grote bedrijven als Unilever, DSM en FrieslandCampina. In de topsector Tuinbouw zijn het vooral mkb'ers die verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijk deel van de technologische innovatie.

Nederland octrooiland

In de topsectoren High tech, Energie, Logistiek, Creatieve industrie, Life sciences, Chemie en Water staat Nederland wereldwijd gemiddeld op de zevende plek. Het aantal octrooiaanvragen op het gebied van duurzame energie levert Nederland internationaal de elfde positie op. Het Nederlandse aandeel in de octrooiaanvragen die wereldwijd worden ingediend bedraagt ongeveer 3,5%.

In de topsectoren High tech en Chemie zijn het veelal de grote bedrijven die veel octrooien aanvragen, zoals Philips, DSM en Akzo. In de topsectoren Life sciences en Water zijn mkb'ers en universiteiten belangrijke octrooiaanvragers, naast enkele grote bedrijven.