Knapen spreekt ngo’s over ontbossing in Kalimantan

"Het was af en toe deprimerend om te zien hoeveel bos er verdwenen is." Dat zei staatssecretaris Ben Knapen tegen vertegenwoordigers van Indonesische ngo’s na een vlucht over weggekapte bossen in het Indonesische West-Kalimantan. "Gelukkig ben ik een stuk optimistischer nu ik uw inspirerende verhalen heb gehoord."

De staatssecretaris sprak met de ngo's over duurzame palmolie en hout en de manier waarop een goede balans gevonden kan worden tussen economische ontwikkeling, de positie van de lokale bevolking en het behoud van natuur en milieu.

Ruwe palmolie is een belangrijk exportproduct voor Indonesië, maar ook voor Nederlandse consumenten. Palmolie wordt gebruikt voor uiteenlopende producten als margarine, pepernoten, shampoo, sauzen, verf en biobrandstof.

Op Kalimantan spelen uiteenlopende belangen een rol. Het gaat dan bijvoorbeeld om landrechten of houtkap, het naleven van regelgeving, of werkgelegenheid,  de uitbreiding van de productie en natuur.

Nederland heeft hier oog voor en steunt lokale overheden om duurzaamheid mee te nemen in hun ruimtelijk beleid. Daarnaast krijgen mensen voorlichting over hun rechten. Nederland steunt bijvoorbeeld het zogenoemde Borneo Initiatief: daarin werken ngo’s, bedrijfsleven, en de Indonesische en Nederlandse overheid samen aan duurzame productie en handel.

"Steeds vaker stappen consumenten in Nederland en daarbuiten zelf over op duurzame producten. Ook het bedrijfsleven ziet in dat dit de toekomst is, aldus Knapen. "We hopen dat we een beetje kunnen bijdragen aan uw inspanningen", hield de staatssecretaris de ngo's voor. Maar u zult het grotendeels toch zelf moeten doen, samen met het bedrijfsleven en de overheid.''