Teeven wil daders laten betalen

Staatssecretaris Teeven wil voorkomen dat een slachtoffer van een misdrijf zijn schade niet vergoed krijgt, omdat de verdachte kans heeft gezien voor zijn veroordeling zijn bezittingen weg te sluizen. Straks kan de staat al tijdens het opsporingsonderzoek conservatoir beslag leggen op het vermogen van de verdachte ten gunste van het slachtoffer. De politie kan geld en voorwerpen confisqueren die de verdachte op het moment van aanhouding bij zich heeft.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. Teeven geeft hiermee nadere invulling aan zijn beleid om de positie van slachtoffers te versterken en daders harder aan te pakken.

Na beslag van de staat op het vermogen van de verdachte ten behoeve van het slachtoffer, beslist uiteindelijk de zittingsrechter over de vergoeding van de schade. Moet de verdachte betalen, dan wordt altijd eerst het slachtoffer gecompenseerd. Verder wil Teeven  veroordeelden verplichten per misdrijf een vast bedrag te storten op rekening van de staat om de justitiële dienstverlening aan slachtoffers te verbeteren.

In een ander wetsvoorstel dat vandaag voor advies is verzonden, regelt Teeven de uitbreiding van het spreekrecht van slachtoffers en nabestaanden in het strafproces. Het spreekrecht kan het slachtoffer helpen bij de verwerking van het misdrijf en de dader confronteren met de gevolgen. Ook deze maatregel maakt deel uit van het beleid slachtoffers beter te ondersteunen.

Verder krijgen ouders of voogden spreekrecht bij minderjarige slachtoffers die vanwege hun jeugdige leeftijd niet in staat zijn op zitting te vertellen over de gevolgen van het misdrijf. Minderjarige slachtoffers die zelf op zitting kunnen spreken, mogen dat blijven doen. Daar komt geen verandering in.

Nieuw is ook dat het spreekrecht uitgeoefend kan worden namens slachtoffers, die als gevolg van het misdrijf fysiek of geestelijk niet in staat zijn het woord te voeren. De kring van sprekers is dezelfde als die van de nabestaanden.