Nederland steunt Global Fund to fight Aids, Tuberculosis and Malaria

Nederland investeert tot en met 2013 163,5 miljoen euro in het Global Fund voor de strijd tegen hiv/aids, tuberculose en malaria. Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken sprak maandag 11 juli 2011 met professor Michel Kazatchkine, directeur van het Global Fund, over de Nederlandse bijdrage aan het fonds.

Knapen sprak zijn waardering uit voor de goede resultaten die het fonds, mede met Nederlandse steun, heeft geboekt. Naar schatting hebben de programma’s van het Global Fund de afgelopen tien jaar meer dan 6,5 miljoen mensenlevens gered.

Recentelijk is er veel aandacht geweest voor malversaties bij het Global Fund. Het misbruik kwam aan het licht door intern onderzoek en is door het fonds zelf naar buiten gebracht. Het fonds heeft een beleid van zero tolerance voor corruptie en heeft naar aanleiding van de incidenten de controlemechanismen verscherpt, het budget voor intern onderzoek verdubbeld en het verdwenen geld teruggevorderd.

Knapen is bezorgd over dergelijke onregelmatigheden, maar tevreden over de maatregelen van het fonds en over de open manier waarop het fonds over malversaties communiceert. Hij ziet in de incidenten dan ook geen aanleiding om de Nederlandse bijdrage te korten. "Nederland wil de doofpot niet belonen en zet geen straf op transparantie", aldus Knapen.

Het thema seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, waar de strijd tegen hiv/aids een belangrijk deel van uitmaakt, is een van de prioriteiten van het nieuwe ontwikkelingsbeleid. Nederland heeft op dat terrein iets bijzonders te bieden, vooral door onze open en pragmatische houding. Om aids effectief te kunnen bestrijden moeten vaak taboes worden doorbroken. Bijvoorbeeld dat jongeren ook seks hebben en dus goed voorgelicht moeten worden. En dat er extra aandacht moet zijn voor kwetsbare groepen als homoseksuele mannen, drugsgebruikers en sekswerkers.

Nederland is niet bang om die onderwerpen in ontwikkelingslanden en in internationale fora aan te kaarten. De staatssecretaris besprak met de heer Kazatchkine hoe Nederland behulpzaam kan zijn om deze onderwerpen te integreren in het werk van het Global Fund.