Bleker: ‘Europa op de goede weg met hervorming visserijbeleid’

De nieuwe plannen voor de toekomst van het Europese visserijbeleid van Eurocommissaris Maria Damanaki worden grotendeels ondersteund door Nederland. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie: ‘De plannen van de Europese Commissie zijn ambitieus en komen goeddeels overeen met onze Nederlandse visie’.

Uitgangspunt van de plannen is dat duurzaam gebruik van visbestanden en ecosystemen een basisvoorwaarde zijn voor verantwoorde visserij. Eurocommissaris Damanaki wil in het nieuwe Gemeenschappelijk Visserijbeleid meer rekening houden met het ecosysteem. Zo wil de Eurocommissaris in 2015 de visbestanden op zodanige wijze exploiteren, dat de balans tussen visvangst en herstelvermogen van de visbestanden optimaal is.

De Commissie stelt verder voor een einde te maken aan de regeling waarmee het mogelijk is vis uit de markt te nemen en door te draaien. Ook wil de Commissie de positie van producentenorganisaties versterken. Deze organisaties moeten zich meer gaan richten op duurzaamheid.
Het nieuwe Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) wordt vastgesteld voor een periode van 10 jaar, van 2013 tot 2023. De plannen worden dinsdag 19 juli 2011 gepresenteerd tijdens de Landbouw en Visserijraad in Brussel.

Duurzaam kapitaal

De plannen van Eurocommissaris Damanaki liggen in lijn met de Nederlandse visie op de hervorming van het GVB, zoals die is omschreven in de visie ‘Vis als duurzaam kapitaal’. Deze visie is in 2009 is aangeboden aan de Europese Commissie en vormt de basis voor de Nederlandse onderhandelingen komende periode. Nederland vindt een forse herziening van het Europees visserijbeleid noodzakelijk. De Europese visbestanden zitten weliswaar in de lift, maar een te groot deel van de Europese wateren wordt nog niet duurzaam bevist.
Voor echt duurzaam beheer van de visserij moeten nog grote stappen gemaakt worden.

Bijvangst

Vooral het aanpakken van ongewenste bijvangst ziet Nederland als cruciaal voor een duurzame visserij. De Commissie doet hier het ambitieuze voorstel op een verbod van het teruggooien van bijvangst. Dat kan door het instellen van een aanlandingsverplichting waarbij de bijvangst aan wal moet worden gebracht.
Staatssecretaris Bleker vindt een doeltreffende aanpak van de bijvangstproblematiek belangrijk: “Ongewenste bijvangsten moeten zoveel mogelijk worden verminderd. Aan de praktijk van het teruggooien van vis - waarvan zo’n 90% dood is - moet een einde komen. Ik wil graag een oplossing die in de praktijk ook werkt. Ten eerste moeten we inzetten op selectievere visserijmethoden om bijvangsten te verminderen. Een aanlandverplichting is dan vervolgens een goede aanvulling daarop. Maar het moet wel uitvoerbaar zijn voor de visserijsector. We moeten daarbij kijken naar een gedifferentieerde en gefaseerde aanpak. De interessante en ambitieuze voorstellen van de Commissie zullen we komende tijd nauwgezet gaan bestuderen.”

Rol visserijsector en maatschappelijke organisaties

Op een aantal punten gaat de hervorming van het visserijbeleid Nederland niet ver genoeg. Zoals het vereenvoudigen en transparanter maken van het besluitvormingsproces en de betrokkenheid daarbij van bijvoorbeeld de visserijsector en maatschappelijke organisaties. Hun rol moet worden vergroot. Dit kan door meer verantwoordelijkheden op regionaal niveau te leggen, bijvoorbeeld bij de lidstaten rond de Noordzee.

De behandeling van de voorstellen van de Europese Commissie begint in het najaar.

Staatssecretaris Bleker voorziet een lang en lastig proces: “De uitdaging is om met 26 andere lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement een nieuw fundament te leggen voor een economisch en ecologisch duurzame bedrijfstak die ook maatschappelijk geaccepteerd wordt. De visserijsector moet zich ontwikkelen tot een innovatieve, duurzame en economisch zelfstandige sector.”