ICT kan werken als katalysator voor ontwikkeling

Veel mensen in ontwikkelingslanden wonen ver van informatiebronnen. Traditionele infrastructuur biedt voor hen vaak geen oplossing. Met de juiste technische en soms financiële hulp kunnen ICT-toepassingen en telecommunicatie voor die mensen uitkomst bieden.

Staatssecretaris Knapen sprak daarover woensdag met Jozias van Aartsen en Caroline Figueres, respectievelijk voorzitter en directeur van het International Institute for Communication and Development (IICD).

Meestal is een duwtje in de rug genoeg om innovatieve oplossingen te introduceren die vervolgens blijvend door bedrijven en boerenorganisaties kunnen worden aangeboden. Zo werkt ontwikkelingssamenwerking als katalysator voor de economische ontwikkeling waardoor die landen uiteindelijk zelfredzaam kunnen worden.

De afgelopen jaren weten steeds meer mensen in ontwikkelingslanden hun voordeel te doen met mobiele telefonie en internet. ICT wordt al toegepast voor onderwijs, landbouw, gezondheidszorg en bestuur in ontwikkelingslanden. Een kleine boer kan bijvoorbeeld via zijn mobiele telefoon goedkoop achter de actuele markprijzen en de nieuwste landbouwtechnieken komen, zijn administratie en bankzaken doen en zijn producten aanprijzen.

IICD werkt samen met partners uit de publieke, private en non-profitsector en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland. Staatssecretaris Knapen juicht dit soort brede samenwerkingsverbanden toe.