Minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen dringen aan op openstelling vluchtelingenkamp Kenia

Vandaag bezocht een missie van diplomaten, waaronder medewerkers van de Nederlandse ambassade in Kenia, het Dadaab-vluchtelingenkamp. De Keniaanse regering werkt volledig mee aan de opvang van 600.000 vluchtelingen, ook van nieuwe vluchtelingen. Deze opvang vindt echter plaats in bestaande kampen. Tijdens het bezoek hebben de diplomaten aangedrongen op openstelling van de uitbreiding van het Ifo-vluchtelingenkamp. Ook mevrouw De Caluwé, lid van de Tweede Kamer, heeft in Kamervragen voor deze openstelling gepleit.

Nederland vraagt de Keniaanse regering daar geregeld om. Openstelling van de uitbreiding kan het overbevolkte kamp in Dabaab ontlasten, aldus staatssecretaris Knapen. Uit contacten van de Nederlandse ambassade met de lokale autoriteiten blijkt dat ook zij inzien dat de situatie met de recente toestroom van vluchtelingen onhoudbaar is. De Keniaanse autoriteiten werken momenteel aan een oplossing.

Ethiopië, Kenia, Somalië en Djibouti kampen met de ernstigste droogte in 60 jaar. Nederland trekt 5 miljoen euro extra uit voor humanitaire hulp in de regio. Dit bedrag komt bovenop eerdere Nederlandse bijdragen (Ethiopië 5,5 miljoen, Somalië 4,8 miljoen euro) waarmee de totale Nederlandse noodhulp voor de regio op ruim 15 miljoen euro komt.