Contactgroep Libië bespreekt situatie na Khaddafi

'Geduld en volharding: dat hebben we nodig', zei minister Rosenthal vandaag tijdens de vierde bijeenkomst van de Contactgroep Libië, in Istanbul. 'Bovendien moedigen we aanhangers van Khaddafi aan om over te lopen naar de Nationale Overgangsraad.'

Westerse en Arabische landen van de Contactgroep Libië kwamen in Istanbul bijeen om een politieke oplossing te bespreken voor Libië. Minister Rosenthal besprak de situatie na Khaddafi en de noodzaak om alle verschillende partijen in het land te betrekken bij de politieke transitie.

De Nationale Overgangsraad van de Libische opstandelingen representeert volgens de minister een steeds groter deel van Libië. 'Mede daarom hebben de Benelux-landen afgelopen woensdag besloten deze raad te beschouwen als legitieme vertegenwoordiging van het Libische volk, totdat een democratisch en vrij Libië tot stand is gekomen', zei hij.

Speciale aandacht ging uit naar de voorbereidingen op de fase na het conflict. Rosenthal: 'Zodra Khaddafi weg is, zullen we in VN-verband moeten werken aan de voorwaarden voor een vrij Libië. Net als de andere transitielanden in de Arabische regio zal Libië politieke, maatschappelijke en economische hervormingen tot stand moeten brengen, inclusief bescherming van de rechten van vrouwen en minderheden."

Minister Rosenthal leidde de Benelux-delegatie naar de bijeenkomst in Istanbul. Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten waren samen gastheer van deze conferentie. De Contactgroep Libië coördineert de internationale politieke inzet in Libië.