Staatssecretaris Knapen bezoekt vluchtelingenkamp in Kenia

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken brengt dinsdag 19 juli een bezoek aan Kenia. Hij wil zich daar informeren over de humanitaire situatie die is ontstaan door de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika.

De staatssecretaris zal daar het vluchtelingenkamp Dadaab bezoeken en spreken met de Keniaanse autoriteiten in Nairobi, hulpverleners en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties.

De huidige droogte in de Hoorn van Afrika is de ergste in zestig jaar. Het totale getroffen gebied beslaat het noorden van Kenia, Ethiopië, Somalië, Eritrea en Zuid-Soedan. Volgens de VN zijn meer dan 11 miljoen mensen getroffen en zoeken dagelijks duizenden Somaliërs hun toevlucht in Kenia.

Het Dabaab-vluchtelingenkamp is ontworpen voor 90.000 mensen, maar vangt momenteel rond de 400.000 mensen op. Vorige week kondigden de Keniaanse autoriteiten aan dat ze een nabijgelegen kamp (het Ifo-II kamp) zullen openen om de druk op Dadaab te verkleinen.

Later op de dag ontmoet de staatssecretaris Augustine Mahiga, de speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor Somalië, Mark Bowden, coördinator van de humanitaire hulpverlening van de VN en vertegenwoordigers van de Keniaanse regering.

Knapen heeft vorige week aangekondigd 5 miljoen euro extra uit te trekken voor humanitaire hulp in de regio. Dit bedrag komt bovenop eerdere Nederlandse bijdragen (Ethiopië 5,5 miljoen, Somalië 4,8 miljoen euro), waarmee de totale bijdrage op meer dan 15 miljoen komt.

Knapen wordt bij zijn bezoek aan Dadaab vergezeld door directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling, een van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) die vorige week giro 555 openstelden voor de droogte in de Hoorn van Afrika.