Knapen: 'Tragedie in Hoorn van Afrika'

Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken bracht dinsdag een bezoek aan Kenia. Hij liet zich daar informeren over de humanitaire situatie die is ontstaan door de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika.

Tijdens zijn bezoek aan vluchtelingenkamp Dadaab werd Knapen vergezeld door directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling, een van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) die vorige week giro 555 openstelden. Vanuit het vluchtelingenkamp riep hij Nederlanders op 'hun hart te laten spreken' en bij te dragen aan de actie van de SHO. "Het dieptepunt van deze tragedie zal waarschijnlijk pas in september zijn. Extra hulp is nu nodig om een grotere ramp te voorkomen", aldus de staatssecretaris.

Knapen sprak ook met de Keniaanse minister van Landbouw Sally Kosgei en met de assistent minister van Buitenlandse Zaken van Kenia, Richard Onyonka. In het gesprek drong Knapen nogmaals aan op openstelling van de uitbreiding van het Ifo II-kamp om de overvolle vluchtelingenkampten te ontlasten. Het Dabaab-vluchtelingenkamp is ontworpen voor 90.000 mensen, maar vangt momenteel rond de 400.000 mensen op.

De staatssecretaris kondigde vorige week aan 5 miljoen euro extra uit te trekken voor humanitaire hulp in de regio. Dit bedrag komt boven op eerdere Nederlandse bijdragen (Ethiopië 5,5 miljoen, Somalië 4,8 miljoen euro), waarmee de totale bijdrage op meer dan 15 miljoen euro komt.