Ontwikkelingen VOG

Staatssecretaris Teeven heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de ontwikkelingen op het gebied van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zo is de screening in de taxibranche intensiever geworden, komt er een intensievere screening in de kinderopvang, zullen buitenlandse gegevens worden betrokken in de screening en is de aanvraagprocedure op een aantal punten vereenvoudigd.

Een VOG kan in diverse gevallen worden gevraagd. Vaak gebeurt dat om te beoordelen of iemand geschikt is om een functie te vervullen waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Maar de VOG kan ook gekoppeld zijn aan het aanvragen van een vergunning, zoals in de taxibranche.

Bij een aanvraag van een VOG wordt getoetst of iemand in het verleden met Justitie in aanraking is gekomen voor een strafbaar feit, waardoor hij nu zijn functie niet naar behoren kan uitoefenen. Voor sommige beroepen is een VOG wettelijk verplicht. Dat de VOG een belangrijke maatschappelijke toegevoegde waarde heeft blijkt uit het feit dat het aantal aanvragen is gestegen van bijna 200.000 aanvragen in 2004 naar bijna 500.000 aanvragen per jaar nu.

Continue screenen taxibranche

Voorheen moesten taxichauffeurs voor het verkrijgen van een chauffeurspas om de vijf jaar een VOG overleggen. Dit had tot gevolg dat pas na vijf jaar bekend werd of een taxichauffeur een strafbaar feit had gepleegd in die periode. Sinds 1 juli jl. worden taxichauffeurs continu gescreend door de Dienst Justis, die namens Teeven VOG-aanvragen beoordeelt. Hierdoor wordt het mogelijk kort na het plegen van een nieuw relevant strafbaar feit, zoals mishandeling of rijden onder invloed, de vergunning van een taxichauffeur in te trekken. Zo wordt voorkomen dat iemand na het plegen van een relevant strafbaar feit langer dan wenselijk als taxichauffeur werkzaam kan blijven.

Screening Kinderopvang

Een soortgelijke vorm van screening zal worden ingevoerd in de kinderopvang. Minister Opstelten en zijn collega Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoeken op dit moment op welke wijze en hoe snel in de kinderopvang continu gescreend kan worden. Aanleiding voor de intensivering van de screening in de kinderopvang is een aanbeveling van de commissie Gunning, die onderzoek deed naar de Amsterdamse zedenzaak.

Uitbreiding naar andere sectoren

Teeven laat weten dat de VOG ook voor medewerkers van beroepsgroepen waar wordt gewerkt met kwetsbare groepen, zoals de (jeugd)zorg, verplicht kan worden gesteld. Daarnaast laat Teeven in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoeken hoe de huidige screening in het onderwijs geïntensiveerd kan worden.

Gegevens uit het buitenland

Bij de VOG-screening wordt momenteel nog geen justitiële informatie uit het buitenland opgevraagd. Teeven heeft zich de afgelopen periode ingespannen om via de Europese richtlijn ter bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen mogelijk te maken dat structureel gegevensuitwisseling plaatsvindt over zedenmisdrijven in het buitenland. Het Europees Parlement stemt binnenkort over deze richtlijn. Vooruitlopend hierop wordt gestart met het opvragen van buitenlandse gegevens voor VOG-aanvragen die worden ingediend bij gemeentes die op vrijwillige basis meewerken. De gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente aangegeven hieraan te willen meewerken. Ook andere gemeentes worden uitdrukkelijk uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Vereenvoudiging

Daarnaast maakt Teeven het mogelijk om de VOG elektronisch aan te vragen. Hierdoor wordt het aanvragen van de VOG gemakkelijker, omdat mensen niet meer zelf naar het gemeentehuis hoeven indien zij de VOG elektronisch aanvragen. Ook zijn de leges van de elektronische VOG € 5,50 lager, omdat er minder administratieve handelingen hoeven te worden verricht. Met de elektronische VOG aanvraag wil Teeven het gebruik van de VOG nog verder stimuleren.