Generaal Van Uhm bij militairen ingezet voor Libië

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft gisteren en vanmorgen met Nederlandse militairen gesproken op de Italiaanse basis Decimomannu op Sardinië.

Hij bezocht personeel van het bijna 100 militairen tellende F16-detachement dat boven Libië aan de NAVO-operatie Unified Protector deelneemt. Van Uhm: “Voor vele Nederlanders is het vakantie, maar voor mijn militairen in uitzendgebieden gaat het werk gewoon door. Ik vind het belangrijk dat zij weten dat er ook in deze periode aan hen wordt gedacht.”

Toezicht houden

Nederland is sinds eind maart betrokken bij de missie, bedoeld om de bevolking te beschermen. Dit doet Nederland door toezicht te houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly-zone boven Libië. Bijna dagelijks stijgen Nederlandse vliegtuigen op om bij te dragen aan de missie, zonder bombardementen uit te voeren.

Naast de 6 F-16’s levert Nederland de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem voor de missie en zet enkele stafofficieren in bij hoofdkwartieren. De NAVO opereert bovendien met AWACS-vliegtuigen, met aan boord ook Nederlandse bemanningsleden.

Militaire inzet blijft nodig omdat het regime van Khaddafi nog steeds een bedreiging is voor de burgerbevolking. Het Nederlandse besluit om de missie met 3 maanden te verlengen kwam op 10 juni 2011.