Reactie Opstelten op onderzoek Inspectie naar brand Moerdijk

Alle aanbevelingen van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (OOV) en de Arbeidsinspectie worden ondersteund en opgepakt. Ook de gemeente Moerdijk, de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en het Dagelijks Bestuur van het Veiligheidberaad nemen alle aanbevelingen over. Dat schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer in reactie op de Inspectierapporten naar de brand bij Chemie-Pack, op 5 januari in Moerdijk. Minister Opstelten spreekt waardering uit voor de inzet van hulpverleners en betrokken bestuurders in de regio’s, die onder moeilijke omstandigheden hun werk deden.

De Inspectie OOV heeft onderzoek uitgevoerd naar de bestrijding van de brand bij Chemie-Pack. De Arbeidsinspectie heeft toezicht gehouden op de veiligheid van de hulpverleners tijdens de brandbestrijding. 

Er is niet gewacht op de resultaten van de onderzoeken, maar voortvarend actie ondernomen. De Veiligheidsregio en de gemeente Moerdijk hebben direct na de brand een aantal maatregelen getroffen om de brandweer te versterken. 

Waar het de Rijksoverheid betreft, ondersteunt minister Opstelten de ontwikkeling van expertregio’s voor de brandweer. Gezien de gebeurtenissen in Moerdijk wil Opstelten dat per direct meer interregionale samenwerking op de terreinen waar specialistische kennis en kunde nodig is. Daarnaast kondigt hij aan dat de taak- en rolverdeling tussen alle partijen over onderlinge informatie-uitwisseling en afstemming worden herijkt. 

Tot slot heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant naar aanleiding van de aanbevelingen van de Arbeidsinspectie maatregelen genomen om in het oefenprogramma het veilig werken met chemische en gevaarlijke stoffen mee te nemen. Ook wordt het toezicht op veilig werken tijdens een incident versterkt bij alle veiligheidsregio’s. Dit geldt ook voor de politie.

Er worden overigens geen uitspraken gedaan over of het al dan niet strafrechtelijk handelen van het bedrijf. Hierover loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Wel stelt de Inspectie OOV dat gezien de vergunningen het bedrijf er op het buitenterrein zich geen gevaarlijke stoffen mochten bevinden. Dat dit toch is gebeurd en dat hierdoor brand is ontstaan, ligt dan ook volledig bij het bedrijf zelf. Daar komt bij dat de brand bij aankomst van de eerste brandweerwagen al dermate groot was, dat er in feite geen beginnen meer aan was. Zeker is dat het bedrijf niet behouden had kunnen worden.