Mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen vertrekt richting Libië

De mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen vertrekt vanmiddag richting Libië. Daarmee voorkomt Nederland dat het bij een mogelijke verlenging van de bijdrage aan de NAVO-missie geen capaciteit in het gebied heeft. Het mandaat van de huidige missie eindigt namelijk eind september. Tot die tijd levert Hr. Ms. Haarlem nog een belangrijke bijdrage aan het mijnenvrij houden van de Libische havens.

Nederland levert sinds eind maart met een F-16-detachement en een mijnenjager een bijdrage aan de operatie Unified Protector. Deze missie richt zich op het beschermen van de Libische bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly zone boven Libië.

Het mandaat eindigt op 27 september en op dit moment is het nog niet duidelijk of de missie wordt verlengd. Hr. Ms. Vlaardingen vertrekt daarom vanmiddag richting de Middellandse Zee, om daar mogelijk Hr. Ms. Haarlem af te lossen. Tijdens de reis houdt de bemanning zich vooral bezig met missiegerichte trainingen.

Nieuwe taak

De Vlaardingen werd oorspronkelijk sinds 8 augustus ingezet om te participeren in de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1. Dit permanente mijnenbestrijdingflottielje van de NAVO heeft als taak explosieven te ruimen en het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. Uit deze opdracht, die 4 maanden zou duren, is de mijnenjager nu teruggetrokken om naar Libië te gaan.