Afschaffen statiegeld op petfles ‘interessant idee’

Op maandag 5 september heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) de Nederlandse sorteerinstallatie voor kunststof verpakkingsafval in Rotterdam officieel in gebruik genomen. De installatie van afvalbedrijf SITA gaat circa een kwart van het in Nederland gescheiden ingezamelde materiaal sorteren. Het materiaal wordt in vijf stromen kunststof gesorteerd en voor hergebruik geschikt gemaakt.

Staatssecretaris Atsma benadrukte in zijn toespraak hoe goed het gaat met het gescheiden inzamelen van verpakkingsafval. "We mogen de Nederlandse burger echt een compliment geven. In 2010 is tien keer meer kunststof verpakkingsafval uit huishoudens opgehaald dan in 2008. We zijn goed op weg, maar het kan nog beter. Mijn ambitie zijn grote grondstoffenrotondes, waarop zo min mogelijk materiaal verloren gaat. Kennis en kunde uit de afvalbrance gecombineerd met de kracht van de consument levert vaak kassa op en is goed voor ons (leef)klimaat.”

De installatie in Rotterdam sorteert het materiaal dat de consument thuis (aan de bron) heeft gescheiden. Met deze gescheiden inzameling van kunststof verpakkingsafval is in 2009 een start gemaakt. Regisseur van de gescheiden inzameling van al het verpakkingsafval in Nederland is Nedvang, dat nauw betrokken was bij de totstandkoming van de installatie in Rotterdam.

De suggestie van Nedvang-directeur Jan Storm om het statiegeld op de petfles geheel af te schaffen noemde de staatssecretaris ‘een interessant idee’. Atsma nodigde de afvalsector uit om wel eerst duidelijk te maken dat het afschaffen van statiegeld op grote petflessen niet leidt tot een daling van de hoeveelheid petflessen die nu gerecycled worden dankzij het statiegeldsysteem.