Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars ingesteld

Het ministerie van Financiën heeft in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de Federatie Onderlinge Verzekeraars een onafhankelijke monitoring commissie in het leven geroepen die naleving van de ‘governance principes verzekeraars’ moet inventariseren.

Voorzitter van de commissie is de heer Ferdinand Grapperhaus. De overige leden zijn de heer Hein Albeda, mevrouw Sybilla Dekker, de heer Jan Helderman en mevrouw Ingrid Visscher. Deze personen combineren deskundigheid, ervaring en maatschappelijke betrokkenheid op de in de governance principes bestreken gebieden als corporate governance en risicomanagement. Mevrouw Ieke van den Burg, de voorzitter van de Stichting Toetsing Verzekeraars, zal als adviseur van de monitoring commissie optreden.

De monitoring commissie heeft als hoofdtaak om naleving van de governance principes in kaart te brengen op basis van het ‘pas toe of leg uit’-beginsel. Daarbij kan de commissie eventuele onduidelijkheden en onevenwichtigheden in de governance principes signaleren en aanbevelingen doen over mogelijke aanpassingen. De monitoring commissie zal in ieder geval jaarlijks rapporteren aan de minister van Financiën.

Benoeming van de leden geschiedt tot en met 23 maart 2013. Vóór 1 januari 2013 wordt in samenspraak met het Verbond van Verzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland en de Federatie Onderlinge Verzekeraars bezien of het wenselijk is de werkzaamheden van de monitoring commissie te beëindigen dan wel voort te zetten.