Hongersnood vraagt om oplossingen op korte en lange termijn

De hongersnood in de Hoorn van Afrika toont op dramatische wijze het belang van voedselzekerheid in ontwikkelingslanden. Snelle, gerichte noodhulp en structurele oplossingen voor de toekomst zijn hard nodig. Staatssecretaris Knapen sprak vandaag met directeur Josette Sheeran van het Wereldvoedselprogramma, VN-Ambassadeur tegen Honger, Peter Bakker en vertegenwoordigers van Unilever, DSM, TNT en Pepsico hoe zij nog intensiever en beter kunnen samenwerken op dit terrein.

Knapen zet in op meer samenwerking met bedrijven. ‘Het is geweldig om te zien hoe bedrijven als Unilever, DSM, TNT en Pepsico bijdragen aan het versterken van voedselzekerheid in ontwikkelingslanden. Hun kennis en ervaring helpt noodhulp snel op de juiste plek te krijgen en draagt bij aan duurzame oplossingen om hongersnoden zoals momenteel in de Hoorn van Afrika in de toekomst te voorkomen’, aldus de staatssecretaris.

Bovendien is voedselzekerheid één van de speerpunten in het beleid van Knapen. Het Wereldvoedselprogramma speelt een sleutelrol bij het bieden van noodhulp in gebieden die moeilijk te bereiken zijn, zoals Somalië. De VN-organisatie heeft de afgelopen jaren bewezen dat het effectief en efficiënt de mensen kan bereiken die de hulp het hardst nodig hebben. Nederland is een van de belangrijkste donoren van het Wereldvoedselprogramma.

Knapen over de hongersnood in gesprek met VN en CEO's