‘Irak heeft potentie grote speler te worden’

De Nederlandse overheid gaat onder ondernemers peilen of er behoefte is aan een handelsmissie naar Irak. De Irakese overheid gaat op haar beurt Nederlandse investeringen beter beschermen. Dat hebben minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)en zijn Irakese collega Hoshyar Zebari woensdag 7 september 2011 afgesproken.

Kansen

In een reactie zegt minister Verhagen dat Irak wellicht niet het eerste land is waar je als ondernemer aan denkt om zaken mee te doen. 'Maar het land heeft wel de potentie om een grote economische speler te worden in het Midden-Oosten. Voor Nederlandse ondernemers liggen er kansen op het gebied van energie, water, de bouw van woningen en havens en landbouw en veeteelt.'

Watermissie

In september gaat er al een Nederlandse watermissie naar Irak. Het ministerie van EL&I gaat onderzoeken of er behoefte is aan een aanvullende handelsmissie.

Bescherming buitenlandse investeringen

Ook wil minister Verhagen zo snel mogelijk met de Irakese overheid afspraken maken over de bescherming van buitenlandse investeringen in Irak. Dit is nodig om Nederlandse ondernemers meer zekerheid te geven wanneer ze in Irak investeren.