Rosenthal: Actieve betrokkenheid vrouwen vitaal voor ontwikkeling Afghanistan

Op 7 september 2011 organiseerden de Atlantische Commissie en de Amerikaanse ambassade in Den Haag een conferentie over ‘Empowering Women in Afghanistan: Stability through Rural Development’. Deelnemers aan de bijeenkomst waren onder andere minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, de Afghaanse Deputy Minister of Women’s Affairs, Palwasha Kakar, en de Amerikaanse Ambassador-at-Large for Global Women's Issues, Melanne Verveer.

Rosenthal benadrukte in zijn toespraak de belangrijke rol van vrouwen bij de ontwikkeling van Afghanistan. ‘Vrouwen vertegenwoordigen vijftig procent van de mensheid. Het is daarom in het belang van ieder land, ook van Afghanistan, dat zij hun legitieme plaats krijgen in de maatschappij, de economie en in de politieke machtsstructuren’, aldus Rosenthal.

Nederland steunt het Afghaanse streven de deelname van vrouwen te vergroten op de gebieden veiligheid, goed bestuur en economische ontwikkeling. Nederland draagt bijvoorbeeld bij aan de training van vrouwelijke politieagenten en werkt aan meer lokaal bewustzijn over de rechten en kansen van vrouwen. Ook bepleit Nederland dat de stem van Afghaanse vrouwen ook op internationaal vlak wordt gehoord, zoals bij de Bonn II Conferentie in december van dit jaar.