Douane treft 744 stuks namaak en € 29.000 aan in bagage

De Douane op Schiphol heeft op dinsdag 6 september een grote hoeveelheid namaak goederen en eurobiljetten aangetroffen in de bagage van een Ecuadoriaanse man.

Tijdens een douanecontrole in de bagagekelder van luchthaven Schiphol heeft de Douane in een koffer van een man aankomend uit Ecuador, 744 stuks nagemaakte smartphones met toebehoren aangetroffen. De man zou later op de dag een vlucht nemen naar China.

Voordat de man zijn vlucht naar China wilde nemen, heeft de Douane de man staande gehouden en zijn handbagage gecontroleerd. Bij deze controle is vervolgens ook nog 29.000 euro aangetroffen waarvoor de man geen aangifte had gedaan bij de Douane.

De man heeft een proces-verbaal gekregen voor de doorvoer van nagemaakte goederen en voor het geen aangifte doen van de 29.000 euro. Daarnaast zijn de nagemaakte smartphones met toebehoren inbeslaggenomen door de Douane.

Het is strafbaar om nagemaakte goederen Nederland in- en/of uit te voeren of via Nederland door te voeren naar een ander land binnen en buiten de Europese Unie.

Als een reiziger de Europese Unie binnenkomt of verlaat of een luchthaven binnen Europa gebruikt om verder te vliegen naar een andere bestemming met 10.000 euro of meer aan liquide middelen, dan moet deze hiervan aangifte doen bij de Douane.