Intensievere landbouwsamenwerking met Servië

Nederland gaat intensiever samenwerken met Servië in de landbouw. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie sprak dit af met zijn Servische collegaminister Dusan Petrovic.

De Servische delegatie bezocht in Nederland onder meer zuivel- en glastuinbouwbedrijven. Staatssecretaris Bleker wil volgend jaar een bezoek brengen aan Servië samen met het bedrijven uit de agrosector.

Kansen voor Nederlandse investeringen

Servië heeft een grote potentie in de agrosector, met veel goede grond en een gunstige ligging ten opzichte van enkele grote afzetmarkten in Europa. De bedrijvigheid is echter nog verouderd en versnipperd. Deze omstandigheden bieden kansen voor Nederlandse investeringen. Nederland levert al kennis en kunde, bijvoorbeeld op het gebied van dier- en plantziekten en efficiënte productie.

Onderzoek

Servië wil kandidaat-lidstaat van de EU worden. Wageningen Universiteit en Research centre en de Universiteit van Belgrado doen in opdracht van het ministerie van EL&I en het Servische landbouwministerie onderzoek naar de staat van de landbouwsector ten opzichte van de EU-vereisten. Een snelle harmonisatie met EU-voedsel- en plantstandaarden - met behulp van Nederland - kan ook gunstig zijn voor de Nederlandse handel met Servië.