Defensie verlost Haghorst van bommenlast

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft gisteren bij het Brabantse Haghorst 10 bommen uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Rond de explosieplaats werden 30 woningen tot op 150 meter afstand ontruimd. In een straal van ruim een kilometer moesten van nog eens 220 huizen de bewoners binnen blijven.

Tijdens een routine-inspectie door Rijkswaterstaat werden 2 bommen ontdekt bij de sluizen in het Wilhelminakanaal. Uit nader onderzoek bleek dat er in totaal 10 bommen op de bodem van het kanaal lagen. Nadat de veiligheidsmaatregelen vanochtend om 8:00 uur van kracht waren, haalden  EOD-duikers de bommen in series van 2 boven water.

Gevaarlijk

Luitenant-ter-zee 1 Jurriën van Kasteren van de maritieme EOD-tak: “We konden de bommen niet eerder boven water halen, want juist vanaf het moment dat je ze beweegt wordt het gevaarlijk ten opzichte van de status-quo waarin ze zich al die jaren bevonden.” Vervolgens werden de projectielen met een vrachtwagen naar een grasveld een kilometer verderop gereden. Van Kasteren: “We hebben ze per 2 ingegraven, afgedekt met een lading aangevoerd zand en zo tot ontploffing gebracht.”

Sabotage

Het betrof 10 Duitse vliegtuigbommen van het type SD50, met een gewicht van 50 kilo waarvan 35 kilo explosief. Vermoedelijk hebben de Duitsers de explosieven in de nadagen van de oorlog gebruikt voor sabotage van het kanaal en het sluizencomplex. Een oudere inwoner van Haghorst kon zich herinneren dat de bommen destijds per vrachtwagen het dorp werden ingereden.

Blindgangers

Van Kasteren: “Het is onduidelijk of de bommen blindgangers zijn of dat ze niet meer nodig waren. Ze zijn dus niet door vliegtuigen afgeworpen. Wij zijn in elk geval uitgegaan van de gevaarlijkste situatie, namelijk blindgangers die op scherp staan.”

Rond 17:00 ging het laatste duo de lucht in. Vervolgens voerden de Defensieduikers nog een laatste controle uit op de kanaalbodem.