21 gemeenten aan keukentafel bij Van Bijsterveldt

Minister Van Bijsterveldt  (OCW), verantwoordelijk voor Emancipatie, heeft vandaag afspraken gemaakt met 21 grote en middelgrote gemeenten om samen meer vrouwen te motiveren betaald werk te zoeken. Gezamenlijk gaan ze vrouwen aanspreken op hun kracht en hun talent. De symbolische ondertekening van deze afspraken vond plaats aan een keukentafel, centrum van het gezin, de familie en de buurt.

1 miljoen vrouwen

Uit onderzoek, gedaan in opdracht van het ministerie van OCW blijkt dat er 1 miljoen laagopgeleide vrouwen buiten de arbeidsmarkt staan, zonder uitkering. Ze zoeken niet actief naar werk, maar een groot aantal van hen wil wel degelijk een betaalde baan. Gebrek aan zelfvertrouwen en gebrek aan steun uit de eigen omgeving houdt hen tegen. Aldus concluderen de onderzoekers van Research voor Beleid in het rapport: “ Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt”.

“Het is van groot belang om deze vrouwen in een vertrouwde omgeving te laten ontdekken waar hun kracht ligt en hoe ze die kunnen gebruiken. Ze willen, zo blijkt, vaak maar al te graag hun toekomst in eigen handen nemen. Daarbij gaan we ze helpen, want we hebben deze vrouwen in de komende jaren hard nodig op de arbeidsmarkt.” Aldus minister Van Bijsterveldt.

Aanpak

De deelnemende gemeenten zoeken deze vrouwen op en nodigen ze uit aan diezelfde keukentafel. Daar ontdekken vrouwen, in gesprek met elkaar, waar hun eigen kracht ligt. Dan gaan ze het gesprek aan met hun omgeving. Zo zetten ze zelf stappen op weg naar een baan of een opleiding. Met een steuntje in de rug van andere vrouwen en hun gemeente. Bij deze aanpak worden de gemeenten ondersteund door Women Inc.

Ambitie

Het kabinet wil samen met gemeenten de arbeidsparticipatie van vrouwen verhogen. Dit is een van de ambities van het emancipatiebeleid dat het kabinet dit voorjaar heeft geformuleerd. Werk maakt vrouwen minder financieel afhankelijk en biedt kans op ontplooiing. Een grotere arbeidsmarktdeelname is ook noodzakelijk vanwege vergrijzing en verwachte structurele tekorten op de arbeidsmarkt.