Britten steunen overleg over integratie EU-burgers

Het Verenigd Koninkrijk staat open voor de Nederlandse ambitie om in de Europese Unie ook nadere afspraken te maken over de integratie van EU-onderdanen. Dat bleek na overleg dat minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vandaag in Londen had met onder anderen zijn Britse ambtgenoot Theresa May en de Britse minister van Immigratie Damian Green.

Met het oog op het toegenomen gebruik van het recht op vrij verkeer en de sociale problemen die dat soms met zich meebrengt, is het kabinet voorstander van een discussie binnen de EU over de inburgering en integratie van EU-burgers in lidstaten binnen de Unie. De problemen variëren van taalproblemen en uitbuiting tot overlast door overbewoning.

Zowel voor Nederland als voor het Verenigd Koninkrijk is de integratie en inburgering van burgers uit Midden- en Oost-Europa een belangrijk punt. De Britse minister verwelkomt het voorstel van minister Donner om in de nabije toekomst een bijeenkomst te organiseren over dit thema. Daarvoor zal minister Donner nog dit jaar ook de steun vragen aan Duitsland en Frankrijk. Tijdens het overleg bracht de minister ook de gevolgen van het Associatieverdrag met Turkije voor de inburgering onder de aandacht.

Minister Donner maakte vandaag kennis met de zogeheten community trusts’ formule in de wijken. Hierbij krijgt een maatschappelijke onderneming op lokaal niveau de mogelijkheid te investeren in publieke diensten en in zaken die van belang zijn voor de bewoners. Het gaat dan om bijvoorbeeld de aankoop van een bibliotheek, het aanbieden van diensten als taalcursussen of het organiseren van een wekelijkse markt. Dankzij deze structuur kan de maatschappelijke onderneming geld verdienen om vervolgens andere faciliteiten in de wijk te ondersteunen en te behouden.

In Nederland wordt met gemeenten, maatschappelijke organisaties en burgers gewerkt aan de ‘agenda burgerschap’. Deze agenda moet er voor zorgen dat burgers zelf meer mogelijkheden krijgen om de eigen verantwoordelijkheid op te pakken.