Inschrijving Open Dag van Nederlandse justitiële inrichtingen van start

Op 5 november 2011 is de achtste Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Die dag openen 55 gevangenissen, Tbs-klinieken en justitiële jeugdinrichtingen hun poorten voor het publiek. Op de website www.dji.nl kunnen geïnteresseerden zich vanaf woensdag 14 september inschrijven voor een rondleiding in één van de deelnemende inrichtingen. Inschrijven kan tot en met 16 oktober. Er zijn maximaal 11.000 toegangskaarten te vergeven; de minimumleeftijd is 12 jaar.

Aanmelding voor de Nationale Open Dag is noodzakelijk, omdat elke inrichting maar een beperkt aantal bezoekers kan binnenlaten. Iedere bezoeker moet ouder zijn dan 12 jaar en in het bezit zijn van een eigen officieel geldig Nederlands identiteitbewijs. Bij inschrijving worden alle identiteitsgegevens gecontroleerd. Kinderen onder de 12 jaar kunnen zich op de website www.dji.nl inschrijven voor een gratis rondleiding in Museum de Gevangenpoort in Den Haag of het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Hiervoor is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Bezoekers krijgen tijdens de open dag een indruk van het leven en werken achter de muren van een huis van bewaring, een gevangenis, een forensisch psychiatrisch centrum of een justitiële jeugdinrichting. Alle deelnemende inrichtingen verzorgen een eigen programma met presentaties en rondleidingen, waarbij de nadruk ligt op het voorkomen dat gedetineerden in hun oude fouten vervallen en de manieren waarop het personeel probeert criminele gedragspatronen te doorbreken. De medewerkers van de inrichtingen zijn zelf aanwezig om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

In justitiële inrichtingen verblijven mensen van uiteenlopende leeftijden en om uiteenlopende redenen. Jongeren tussen de 12 en 23 jaar vind je in justitiële jeugdinrichtingen, in penitentiaire inrichtingen zitten 'gewone' gedetineerden. Daarnaast zijn er forensisch psychiatrische centra, waar daders van misdrijven gedwongen worden behandeld, omdat zij een psychische stoornis hebben. En er zijn huizen van bewaring; daar zitten mensen die worden verdacht van het plegen van een misdrijf, maar die nog niet door de rechter zijn veroordeeld of vrijgesproken.

Wie binnen een inrichting verblijft, is gebonden aan strenge regels. DJI-medewerkers zien daar strikt op toe en moeten daarom goed getraind zijn in controle- en beveiligingswerkzaamheden. Iedere ingeslotene heeft zijn eigen benadering nodig, met jongeren ga je immers nu eenmaal anders om dan met psychiatrische patiënten. Mede daarom stelt DJI hoge eisen aan het opleidingsniveau en de sociale vaardigheden van het personeel. Zij moeten iedere dag weer, zeven dagen per week, hun vakmanschap inzetten om te voorkomen dat iemand opnieuw de fout ingaat. Samen met de ingeslotene werken zij aan het doorbreken van criminele gedragspatronen.

In de justitiële jeugdinrichtingen richt al het werk zich op de ontwikkeling van de jongere, bij voorbeeld door hem te trainen in sociale vaardigheden. Ook gaat de jongere naar school. Patiënten in een forensisch psychiatrisch centrum krijgen een behandeling van hun psychische stoornis, waardoor men tracht het gedrag te veranderen om daarmee de kans te verkleinen dat zij opnieuw een delict plegen. Wie in een penitentiaire inrichting zit, krijgt een persoonsgerichte aanpak. De tijd dat iemand vastzit, wordt gebruikt om zijn problemen bij de kern aan te pakken. Als dat nodig is, krijgt een gedetineerde speciale zorg, zoals verslavingszorg of gedragstraining. Die zorg houdt overigens niet meteen weer op als hij wordt vrijgelaten. DJI werkt nauw samen met andere instanties bij het regelen van huisvesting, scholing, werk of hulp bij financiële problemen om ervoor te zorgen dat de ingeslotene veilig kan terugkeren in de samenleving.