Knapen vraagt steun van Italianen voor aanpak eurostabiliteit en Europese meerjarenbegroting

Staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken is vandaag in Rome om de Nederlandse ideeën over de stabiliteit van de euro en de meerjarenbegroting van de EU toe te lichten en daarvoor steun te vragen van de Italiaanse regering. Hij sprak onder andere met minister van Buitenlandse Zaken Frattini, staatssecretaris voor Europese Zaken Bernini, en de president van de Italiaanse centrale bank, Draghi die binnenkort president van de Europese Centrale Bank wordt.

Knapen drong er bij zijn Italiaanse collega’s op aan de maatregelen te steunen die noodzakelijk zijn om het vertrouwen in de euro te herstellen. Vorige week presenteerde het kabinet voorstellen hoe beter toezicht gehouden kan worden op de naleving van de Europese begrotingsregels. ‘Er moeten strakkere regels komen en dwingender toezicht om er voor te zorgen dat de EU-lidstaten hun begrotingen op orde brengen. Tijdens de eerstvolgende Europese Raad moeten de staatshoofden en regeringsleiders daarover spreken’, aldus de staatssecretaris. Knapen is blij dat het Italiaanse parlement vandaag heeft ingestemd met een nieuw bezuinigingspakket en hoopt dat de Italiaanse regering de maatregelen daadkrachtig zal uitvoeren.

Italiaanse steun is ook van belang in de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting van de EU (2014 – 2020). Nederland zet in op modernisering van de EU-begroting gericht op meer innovatie, hogere economische groei, en een sterkere concurrentiepositie. ‘De Europese uitgaven moeten niet hoger, zoals de Europese Commissie voorstelt, maar beter. In een tijd waarin alle lidstaten moeten bezuinigen moet men ook in Brussel de broekriem aanhalen’, meent Knapen. ‘En daarin steunen de Italianen ons.’ Bovendien wil het kabinet dat de Nederlandse afdrachten aan de Europese begroting substantieel worden verlaagd.

Knapen pleitte in Italië ook voor een samenhangende aanpak van de problemen in de Hoorn van Afrika, met name in Somalië. ‘Het is hoog tijd dat er EU-breed een integrale benadering komt voor Somalië op het gebied van veiligheid, economische ontwikkeling en humanitaire hulp. De activiteiten van de EU zijn nu te versnipperd om effectief aan structurele oplossingen te werken.’