Aanpak identiteitsfraude versterkt

Het wordt strafbaar om een identiteitsbewijs, zoals een rijbewijs of een vreemdelingendocument, van een ander te gebruiken.

Nu geldt dit alleen voor reisdocumenten, zoals een paspoort. Door deze aanpassing wordt het makkelijker om 'lookalike'-fraude aan te pakken, waarbij iemand zich legitimeert met een identiteitsbewijs van een persoon die op hem lijkt.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Opstelten (VenJ).

Fraude met biometrische gegevens

Het wordt ook strafbaar als iemand een reisdocument of een ander identiteitsbewijs blijft gebruiken waarvan hij aangifte heeft gedaan wegens diefstal of vermissing.

Verder pakt het kabinet mensen aan die frauderen met biometrische identiteitsbewijzen. Het gaat dan om mensen die bewust hun vingertoppen verminken waardoor de afdrukken niet meer geschikt zijn als identificatiemiddel, of die zich laten opereren aan vingertoppen of gezicht om een nieuwe identiteit te verkrijgen met als doel daar misbruik van te maken.

Het wetsvoorstel wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.